Катеринівська сільська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Першоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів.

Дата: 06.03.2024 08:43
Кількість переглядів: 33

Першоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів.

Фото без опису

Закінчуються зимові морози і з першими теплими та лагідними сонячними променями у наших лісах з’являються ці тендітні первістки оновленої землі.

Однак, щороку наприкінці зими та на початку весни, в результаті масового незаконного збору і продажу, місцевими жителями знищуються мільйони ранньоквітучих рослин. На жаль, масове збирання первоцвітів дуже шкодить флорі, адже це не дає можливості рослинам утворити насіння, а виривання з цибулинками призводить до їх повного знищення.
Ушкоджуються також і сусідні квітки, ламаються їх стебла та бруньки, а кожна зірвана рослинка первоцвіту це втрата 15-20 насінин, які могли б дати нове покоління рослин у майбутньому.

З кожним роком перших весняних квітів стає все менше й менше!
Ще трішки часу і ми більше ніколи не зможемо милуватись їх красою, а наші нащадки будуть знати лише з книг і розповідей про весняні первоцвіти.

На виконання вимог Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про рослинний світ», Закону України «Про природно-заповідний фонд», Закону України «Про Червону книгу України», керуючись дорученням Державної екологічної інспекції України № 173 від 08.02.2024 року «Про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу» виконавчий комітет Катеринівської сільської ради пропонує мешканцям громади вжити відповідні заходи щодо охорони рослин занесених до Червоної книги України та інших природоохоронних списків.

Попереджаємо, що згідно законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України”, правил торгівлі, та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Відповідальність несе не тільки продавець, а й покупець квітів. Адміністративна відповідальність передбачена у формі штрафів та збитків в перерахунку на кожну рослину.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень