Катеринівська сільська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Профілактика харчових отруєнь під час святкування Великодня

Дата: 13.04.2023 11:03
Кількість переглядів: 73

Профілактика харчових отруєнь під час святкування Великодня

Фото без опису

Наближається пора Великодніх свят та поминальних днів. В ці дні люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, варто дотримуватись простих правил:

  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;
  • під час приготування м’яса добре його проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише безпечні продукти харчування;
  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити тощо;
  • не підлягають зберіганню готові заправлені страви, заправляти їх необхідно перед вживанням;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі+2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • зберігайте продукти харчування лише у спосіб, зазначений на упаковці, та протягом встановленого терміну;
  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

Завжди пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень