Катеринівська сільська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Надмірне споживання штучних харчових барвників – потенційний ризик для здоров’я

Дата: 13.04.2023 11:01
Кількість переглядів: 90

Надмірне споживання штучних харчових барвників – потенційний ризик для здоров’я

Фото без опису

В період Великодніх свят та поминальних днів ми спостерігаємо, як блискучі відтінки синього, червоного, зеленого, жовтого та фіолетового перетворюють крашанки та паски на справжні витвори мистецтва. Але за барвистою привабливістю цих страв не забуваймо про їх безпечність. Адже останнім часом зростає занепокоєння щодо потенційних ризиків для здоров’я від споживання штучних харчових барвників.

На відміну від натуральних харчових барвників, які виготовляються з овочів, фруктів і спецій, штучні (також відомі як синтетичні) отримують з нафти. Барвники додають до харчових продуктів з різних причин, у тому числі для компенсації втрати кольору через вплив світла, повітря та температури, а також для корекції та посилення кольорів і створення привабливого вигляду страв.

Барвники випускаються в порошках, гранулах, рідинах і легко розчиняються у воді. Вони часто містяться у випічці, напоях і молочних продуктах.

Окрім цього замість барвників часто використовують лаки - це нерозчинні у воді форми барвників, які ідеально підходять для харчових продуктів з високим вмістом жирів і олій, зокрема цукерок, гумок, сумішей для тортів тощо.

Водночас у магазинах можна придбати різноманітні натуральні харчові барвники рослинного походження. Деякі з цих харчових барвників виготовляються з таких інгредієнтів, як сік червоної редьки, екстракт спіруліни та екстракт куркуми. Тож зовсім не обов’язково на Великдень фарбувати яйця промисловими барвниками, які часто забарвлюють не тільки шкарлупу, а й білок. Прихильники природнього фарбування можуть використовують для цих цілей лушпиння цибулі, буряк, червону капусту, шпинат, червоний перець, ромашку, відвар шипшини, зелений чай, каву, ягоди чорниці тощо.

Закликаємо громадян бути відповідальними та не створювати потенційних ризиків для власного здоров’я. Використовувати безпечні барвники для приготування Великодніх частувань.

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень