Катеринівська сільська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Увага - кліщі!

Дата: 13.04.2023 11:00
Кількість переглядів: 71

Увага - кліщі!

Фото без опису

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує.

Щороку навесні, коли настає тепла погода, активізуються небезпечні для людей і тварин іксодові кліщі. Не всі вони переносять збудників захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами, зокрема, такими як бореліоз (хвороба Лайма) та кліщовий енцефаліт. Щороку близько 20000 людей через укуси кліщів звертається до закладів охорони здоров’я.

Найчастіше кліщі знаходяться в траві, інколи - на невисоких кущах. Коли кліщ чіпляється до одягу людини, то починає повільно переміщуватися знизу вгору, шукаючи місце прикріплення до тіла. Триває цей процес від 30 хвилин до декількох годин. Тому так важливо під час прогулянок на природі бути одягненим в закрите взуття та одяг, який щільно прилягає до тіла, користуватись репелентом — спеціальним засобом, що відлякує кліщів, а також кожні дві години прогулянки та після прогулянку, вже вдома, оглядати себе та близьких, щоб виявити і прибрати з одягу чи тіла кліща, який ще не встиг присмоктатися.

Якщо кліщ все ж встиг присмоктатися, то збудники захворювань можуть потрапити у організм людини. Ризик інфікування залежить від тривалості присмоктування кліща. Наприклад, вірогідність інфікування бореліозом протягом першої доби досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100% (якщо кліщ є носієм захворювання). Тому так важливо одразу звернутися до лікаря, де допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій. Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальний пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Якщо нема пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща повільно, розхитуючи з боку вбік або викручуючи. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою. Після видалення кліща ранку потрібно обробити антисептиком, а руки вимити з милом. Видалений живий кліщ можна помістити у чистий посуд з декількома травинками та щільно закрити кришку. У лабораторній мережі проводяться дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

Після укусу кліща протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: в разі підвищення температури тіла чи почервоніння на шкірі, яке збільшується, наявності головного болю, ломоти у тілі і млявості — негайно зверніться до лікаря.

Насолоджуйтесь настанням тепла, бережіться від укусів кліщів та будьте здорові!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень