Катеринівська сільська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Сказ- особливо небезпечне захворювання!

Дата: 18.01.2023 13:44
Кількість переглядів: 130

Фото без опису

Сказ- особливо небезпечне захворювання!

         Сказ-особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин  і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і закінчується летально.Основним джерелом інфекції є хворі на сказ тварини, в основному лисиці.Зараження відбувається, як правило, внаслідок, укусів хворими тваринами, які виділяють збудника із слиною. Слина інфікованих тварин може стати заразною за 8-10 діб до появи клінічних ознак хвороби.Інкубаційний період триває 3-6 тижнів, інколи до року, що залежить від місця та характеру укусу. Головна ознака хворих на сказ тварин - зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з′являються в населених пунктах,  місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей та тварин. Домашні тварини не приймають звичайної їжі, розвивається гідрофобія, стають неспокійними, через декілька днів агресивними. Часто з рота тече слина, що містить вірус збудника сказу ще за 10 днів до появи перших клінічних ознак захворювання.  Буйний період триває кілька днів, після чого розвивається параліч і настає смерть.

        Основні клінічні ознаки сказу:

-підвищена чутливість тварини до світла, шуму, водобоязнь;

-спотворення апетиту(поїдання невластивих речей: грунту, підстилки);

-порушення зору(звуження зрачків);

-підвищена агресивність, тварина не впізнає господаря;

-судоми, парези жувальних м'язів і м'язів глотки, відвисання нижньої щелепи;

-посилене виділення слини;

-виникають парези і паралічі різних груп м'язів, що призводить до порушення  кровообігу і дихання.

       Оскільки лікування хворих тварин не проводиться, основним заходом боротьби тварин зі сказом залишається проведення профілактичних мироприємств.

        З метою профілактики сказу серед тварин необхідно проводити профілактичні вакцинації собак і котів один раз на рік,у разі укусу тваринами здійснювати ветеринарний нагляд протягом 10 діб за твариною, яка нанесла покуси.

       З метою уникнення випадків покусів тваринами необхідно утримуватись  від контактів із дикими та безпритульними тваринами,  виконувати правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними, зокрема щорічно проводити щеплення проти сказу.

       Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області звертається до населення із проханням -у разі  підозрілої поведінки тварин чи випадків укусів негайно повідомляти ветеринарних спеціалістів Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини адреса: м. Кропивницький,                                      вул. Бобринецький шлях, 6, телефон (0522) 33-85-70

        Обов'язково раз на рік  піддавати тварин профілактичним щепленням від сказу, оскільки нехтування до проведення щеплень тварин проти сказу може призвести до захворювання та загибелі ваших чотирилапих друзів та стати загрозою здоровю вашої сімї.

        Важливе значення для профілактики даного захворювання має  свідомість власників тварин, надання тварин для проведення профілактичних щеплень, утримання від контактів з дикими та безпритульними тваринами, повідомлення про випадки покусів дикими чи домашніми тваринами для надання своєчасної допомоги.

        Пам′ятайте! Сказ не можна вилікувати, його можна лише попередити, якщо щеплення зробити своєчасно, вакцинація збереже ваше життя та життя домашніх тварин.

 

        Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень