Катеринівська сільська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Санітарно-гігієнічні вимоги до зон рекреації водних об’єктів

Дата: 17.05.2022 10:20
Кількість переглядів: 2493

Санітарно-гігієнічні вимоги до зон рекреації водних об’єктів

Фото без опису

 

Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує про необхідність дотримання вимог законодавства щодо організації та утримання зон рекреації або реорганізації вже створених.

Для організації зон рекреації використовуються водні об’єкти та їх береги, вибір яких узгоджується в установленому порядку (за наявності документів на дану земельну ділянку).

Вода у водному об’єкті повинна відповідати вимогам чинного законодавства та бути безпечною для здоров’я людини. Контроль якості води водного об’єкту проводиться щорічно перед початком купального сезону власниками або балансоутримувачами зони рекреації (пляжу) на санітарно – мікробіологічні та санітарно – хімічні показники.

Водний об’єкт поблизу зони рекреації повинен мати безпечний рельєф дна (відсутність ям, гострого каміння та ін..), сприятливий гідравлічний режим (відсутність вирів, течій більше 0,5 м/с, різкої зміни рівня води), відсутність можливості небезпечних процесів (обвалів, лавин та ін.).

Зона рекреації повинна бути віддалена за межі СЗЗ промислових підприємств, віддалена від місця скиду стічних вод, стійбищ та водопою худоби.

Межі купання на водному об’єкті повинні бути позначені пізнавальними знаками.

На території пляжу умовно повинні бути виділені наступні зони:

- зона відпочинку (забезпечена тіньовими навісами, зонтами, тентами);

- зона обслуговування (забезпечена кабінками для переодягання, душовими установками, питними фонтанчиками, або підвозом альтернативної питної води гарантованої якості, медичними пунктами, рятувальними станціями (постами), туалетами та урнами для тимчасового збору сміття).

Для обладнання громадських вбиралень (туалетів) забезпечують каналізування з відводом стічних вод на очисні споруди або у вигрібну водонепроникну яму з розрахунку 1 місце на 75 відвідувачів. Відстань від громадських вбиралень до місця купання має бути не менше 50м і не більше 200м. При каналізуванні на вигріб необхідно забезпечити вивіз рідких нечистот спеціально обладнаним для цього транспортом (асенізаційна машина), що унеможливлює їх розливання, а також забезпечить зручність під час їх завантаження та розвантаження.

Урни для збору сміття необхідно розташовувати на відстані 3-5м від смуги зелених насаджень і не менше ніж 10м від зрізу води. Відстань між установленими урнами не повинна перевищувати 25м.

Відкриті та закриті кабінки для переодягання слід мити щодня із застосуванням мийних та дезінфікуючих засобів, дозволених на території України.

Сміттєзбиральні майданчики для тимчасового збору ТПВ слід обладнувати згідно вимог чинного законодавства поза межами прибережної захисної смуги водного об’єкту та пляжної зони.

Власники чи балансоутримувачі пляжів повинні забезпечити щоденне прибирання берега, роздягалень, зеленої зони, миття тари і дезінфекцію вбиралень, а також перевезення зібраних відходів для подальшого захоронення щоденно до 8 годин ранку.

Щороку на пляж необхідно підсипати чистий пісок або гальку. Не рідше 1 разу на тиждень необхідно проводити механізоване рихлення поверхневого шару піску, з видаленням зібраних відходів.

Об’єкти обслуговування населення, що розташовуються на пляжах, повинні бути забезпечені централізованими системами водопостачання та водовідведення. У разі відсутності централізованих інженерних мереж необхідно влаштовувати системи водопостачання для кожного окремого об’єкта та локальні очисні споруди та розміщувати їх поза межами прибережної захисної смуги річок та пляжної зони.

Поблизу зони рекреації обладнуються місця для стоянки автомобілів (до 30 автомобілів на відстані не менше 50 м від меж зони рекреації).

Лише обладнання організованих зон рекреації у відповідності до вимог чинного законодавства забезпечить безпечний відпочинок населення на водних об’єктах.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень