Катеринівська сільська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Про попередження порушень у частині поводження з відходами

Дата: 22.04.2022 09:17
Кількість переглядів: 2912

Про попередження порушень у частині поводження з відходами

З метою попередження порушень, в частині поводження з відходами, у тому числі, тарою з-під пестицидів та агрохімікатів інших хімічних засобів захисту рослин Державна екологічна інспекція Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградські області) повідомляє наступне.

Більше 80% площі території Кіровоградщини складають сільгоспугіддя, а аграрні підприємства були і залишаються основними землекористувачами, з огляду на що саме сільськогосподарська діяльність є одним з визначальних чинників стану екології в регіоні.

Будь-яка технологія вирощування сільгоспкультур включає в себе використання засобів захисту рослин, серед яких одним із основних є пестициди – досить небезпечні для людського організму, але корисні для цих культур хімічні сполуки.

     Тобто, на сьогодні альтернативи інтенсивному використанню хімічних засобів у сільському господарстві немає. Однак при цьому необхідно зважати на екологічні ризики у сфері застосування таких засобів і дотримуватися норм та правил, які дозволять мінімізувати негативний вплив даних ризиків.

Зокрема проблеми екологічного змісту виникають у зв’язку із порушенням норм обробки та утилізації використаної з-під міндобрив, пестицидів та агрохімікатів тари. Залишки цих хімікатів у порожній тарі, яка має бути утилізована, але цього не зроблено, забруднюють навколишнє середовище і можуть становити пряму загрозу для людей та всіх живих організмів, які знаходяться поруч. Тобто, неправильне поводження з порожньою тарою і упаковкою з рештками отруйних хімікалій є дуже небезпечним як для населення, так і для довкілля. При нерегламентованому зберіганні таких відходів під дією факторів природного середовища (внаслідок дії вологи, ультрафіолету, природних процесів в ґрунті та воді) можуть утворюватися токсичні продукти, що мають канцерогенний, нейротоксичний та навіть мутагенний характер дії на будь-які теплокровні організми і, насамперед, становить вкрай високі ризики для людини.

Дане питання – з розряду прихованих проблем (приміром, немає скарг від громадян, що десь спалюють каністри з рештками отрути), яких ми не бачимо наяву, але негативні наслідки яких можуть стати вкрай відчутними. Адже хтозна, як вчинять з контейнерами від хімікатів ті чи інші сільгоспвиробники – чи знищать, чи надумають використати для води, молока або інших цілей. Що може, в результаті, призвести до токсичних отруєнь, про справжню причину яких люди й не здогадуватимуться.

Тара з-під пестицидів та агрохімікатів відноситься до відходів IІІ класу небезпеки, вона має не меншу загрозу, ніж самі отрутохімікати та підлягає передачі ліцензованим організаціям. Відповідно до ст. 21 Закону України «Про відходи» органи місцевого самоврядування повинні забезпечити виконання вимог законодавства про відходи в тому числі організовувати розроблення та здійснення регіональних і місцевих програм поводження з відходами, у тому числі забезпечити ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів та ін.

Відповідальність за такі порушення є та передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, а саме: стаття 82 « Порушення вимог
щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання,
оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення» тягне за
собою накладення штрафу на громадян від 340 грн. до 1360 грн. і на посадових
осіб, громадян суб'єктів підприємницької діяльності від 850 грн. до 1700 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень