Катеринівська сільська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

УВАГА! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ!!!

Дата: 01.04.2020 19:14
Кількість переглядів: 458

Африканська чума свиней

Фото без опису

(АЧС, хвороба Монтгомері) — висококонтагіозна хвороба свиней, що характеризується гарячкою, геморагічним діатезом, синюшністю шкіри, значними крововиливами черева, підгрудка, вух, п’ятачка, кінцівок, дистрофічно-некротичними змінами у внутрішніх органах, надзвичайно високою смертністю. Хвороба охоплює 40-65% поголів’я тварин, 85-100% з яких гине впродовж 6-13 діб.

Зараження відбувається при контакті здорових тварин з хворими, через корм, пасовища, транспорт, забруднені виділеннями хворих тварин, шкірними паразитами та комахами. Механічним переносником може бути обслуговуючий персонал. Захворювання не загрожує здоров’ю  людини, проте надзвичайно небезпечне для тварин, оскільки не піддається лікуванню  та вакцинопрофілактиці.

Небезпечна епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней, яка існує сьогодні в світі, зумовлює необхідність ретельного ветеринарно-санітарного контролю за свинями, що надходять в Україну, та проведення суворих запобіжних карантинних заходів.

З метою посилення державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду за АЧС, недопущення занесення збудника фахівці ветеринарної медицини реалізують наступні комплекси заходів профілактики:

-не дозволяється вводити свиней невідомого походження в стадо тварин господарств приватної власності;

-забезпечити роботу свиногосподарств у режимі закритого типу, заборонити доступ сторонніх осіб на територію, де утримуються свині;

-не дозволяється згодовування кормів тваринного походження;

-регулярно проводити дезінфекцію, дезінсекцію, побілку, знищення гризунів у приміщеннях, де утримуються свині;

-проводити вакцинації свиней проти класичної чуми свиней;

-у разі захворювання та загибелі свиней негайно повідомляти Кіровоградську районну державну лікарню ветеринарної медицини за телефоном: 33-85-70.

 

Кіровоградське

районне управління Головного

управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень