Катеринівська сільська рада

Кіровоградська область, Кропивницький район

Стихійна торгівля – небезпека для здоров’я!

Дата: 07.03.2019 13:57
Кількість переглядів: 512

Стихійна торгівля – небезпека для здоров’я!

 

Направляючись за покупками на стихійні ринки громадяни повинні пам’ятати про свою безпеку і як захиститися від отруєння.  Продукти, які продаються з землі, можуть викликати різноманітні шлункові захворювання. Лікарі взагалі забороняють споживати продукцію з стихійних ринків. Якщо ж купівля овочів та фруктів на ринках – справа більш-менш прийнятна, то молочних продуктів, м’яса, риби в спекотні дні – м’яко кажучи, ризикована.

Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції. Такі місця є – це спеціально облаштовані продовольчі ринки, на яких працюють усі відповідні служби, які перевіряють продукцію, починаючи з м’яса та риби, а закінчуючи крупами та фруктами. Цю кількість значно перевищують стихійні базари, які створюються у місцях, де є найбільше скупчення людей.

Відповідно до пункту 5.7 «Ветеринарно-санітарних правил для ринків» молоко, масло, сметана, сир повинні доставлятися для продажу в чистому посуді (скляному, глиняному, глазурованому, алюмінієвому, емальованому), щільно закритому кришками. Тільки такий посуд можна якісно очистити, помити миючими засобами, ретельно сполоснути проточною водою, обмити окропом, прокип’ятити, обробити парою. Продукти в цьому посуді довше залишатимуться свіжими і будуть безпечнішими для споживання.

Але дуже часто продавці нехтують цією вимогою і реалізують молокопродукти в пластикових пляшках з-під води, солодких газованих напоїв, пива тощо, що є небезпечним для здоров’я людей.

При багаторазовому використанні на пластикових пляшках з’являються внутрішні подряпини і тріщини, які є досить затишним місцем для життя бактерій та розмноження мікроорганізмів. Пластик не щільний, такий посуд дуже важко вичистити. Крім того, його неможливо простерилізувати чи ретельно обробити мийними засобами. Скільки б не мити пляшку, бактерії все одно залишаться в мікротріщинах, адже вузьке горлечко, різні форми пляшок не дадуть змоги очистити пляшку ретельно.

Пластик із часом починає виділяти токсичні речовини, які потрапляють до харчових продуктів та можуть викликати інфекційні отруєння. Ось чому одноразовий посуд не передбачає повторного використання.

Слід пам’ятати, що пластикові пляшки після вживання напою потрібно піддавати утилізації, наприклад, здавати у пункти прийому вторинної сировини.

Якщо цих аргументів недостатньо, не зайве подумати про походження пляшок, в яких продукти вже стоять на продаж. Якими б чистими вони не виглядали зовні, невідомо, з якого смітника їх принесли і хто до них торкався, з чим вони контактували.

Перед тим як щось купувати на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження, а потім в інфекційній лікарні витрачати в кілька разів більше. А занадто ощадливим покупцям варто пам’ятати застереження, що купівля продуктів на землі – великий ризик!

 

Кіровоградське районне

управління Головного

управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень